Mangostan jest jednym z najbardziej cenionych tajskich owoców, który jest chętnie eksportowany i cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą. Wbrew powszechnemu przekonaniu, mangostan nie ma nic wspólnego z dużymi owocami mango. Owoc ten należy do rodziny roślin kluzjowatych, które występują jedynie w strefie międzyzwrotnikowej oraz na naszym rynku jest na razie wyłącznie okazyjną gratką.
Jakie są właściwości odżywcze mangostanu?
Dokładne pochodzenie mangostanu nie jest znane. Podejrzewa się, iż tropikalne owocowe drzewa pochodzą z Wysp Sundajskich. Prawdopodobnie przed XVIII wiekiem zostały jednak udomowione w Tajlandii, gdzie niemal od razu stały się hitem i znaczącym produktem sadowniczym. Mangostan zaliczany jest do owoców umiarkowanie kalorycznych – zawiera on około 63 kcal na 100 g świeżego miąższu, co plasuje go gdzieś między bananem a jabłkiem. Jest on dość dobrym źródłem węglowodanów, białka, cukrów i błonnika (13% dziennego rekomendowanego spożycia na 100 g produktu), nie zawierając ani tłuszczów nasyconych ani cholesterolu.
Jeśli chodzi o witaminy, to istnieją z pewnością owoce bardziej imponujące w tym aspekcie, jednak mangostan pozostaje dobrym źródłem – witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E i C oraz całkiem pokaźnych ilości składników mineralnych – magnez, cynk, mangan, wapń, miedź, cynk, sód i potas. Z tego względu mangostan bywa rekomendowany jako składnik diety wspierającej zdrowe serce i regulującej ciśnienie krwi.
Miąższ mangostanu zawiera także rzadkie antyoksydanty, określane mianem ksantonów, które nie występują niemal w żadnych innych składnikach pokarmowych. Zdaniem naukowców, zaliczane są do najsilniejszych związków przeciwutleniających i łączone są z właściwościami przeciwalergicznymi, przeciwzapalnymi, poprawiającymi stan skóry, wspierającymi przemianę materii oraz układ odpornościowy.
Mangostan – jaki ma wpływ na zdrowie?
Wspomniane wyżej ksantony wraz z witaminą C to doskonały koktajl wzmacniający odporność pod względem drobnoustrojów chorobotwórczych. Ich przeciwutleniający wpływ pomaga organizmowi także walczyć ze szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (np. zanieczyszczeniami powietrza, promieniowaniem słonecznym), jak również upływem czasu. Mangostan reklamowany jest więc jako owoc ogólnie odmładzający, który dodatkowo wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry, likwidując egzemę, wysypki bakteryjne i alergiczne. Istnieją także niepotwierdzone jeszcze badania wskazujące, iż tajski przysmak może zapobiegać rakowi skóry. W Azji miąższ mangostanu stosowany jest wręcz w celach kosmetycznych – jako maseczka na twarz o przeznaczeniu uzdrawiającym.
Tradycyjne lecznicze zastosowanie mangostanu obejmuje także zwalczanie infekcji układu płciowego i moczowego, lecenie tuberkulozy i regulowanie zaburzeń cyklu miesiączkowego. Nie są to jednak fakty potwierdzone naukowo. Względnie najwięcej medycznego sensu daje potencjalny leczniczy wpływ mangostanu w leczeniu biegunek różnego pochodzenia. Owoc jest bogatym źródłem taniny, która ma właściwości ściągające.
W medycynie chińskiej mangostan uznawany jest za pokarm chłodzący, który zalecany jest przy gorączkach, stanach zapalnych i osłabieniu.