Natka pietruszki może być hodowana bez względu na porę roku. Wiosną i latem rośnie w ogródku bądź szklarni, jednak zimą, kiedy szczególnie tęsknimy za cennymi wartościami ziół, można posadzić ją na oknie parapetu i smakuje wtedy tak samo dobrze. W natce znajduje się bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu, co przydaje się szczególnie w trakcie sezonu na grypę i przeziębienia. Używa się jej w wielu potrawach, między innymi zupach, sosach, daniach mięsnych i sałatkach. Coraz więcej osób dodaje natkę w trakcie przygotowywania smoothie, gdyż dużo się mówi o jej cennych właściwościach, które wpływają na wygląd skóry i włosów, a także poprawiają nastrój.
Natkę wysiewa się z nasion i stanowi ona cenne źródło witaminy A oraz C. Warto trzymać ją na parapecie w słonecznym i jasnym miejscu oraz odcinać nożyczkami wymaganą ilość. To bardzo cenny dodatek do potraw, który odpowiada za łagodzenie nerwobóli, wykazuje właściwo moczopędne oraz doskonale radzi sobie w trakcie zmagania się z kamicą moczową. Cenne działanie jest związane z występowaniem w roślinie olejków eterycznych. Wykazują one właściwości dezynfekujące oraz moczopędne, a także wpływają na trawienie. Przypisuje im się działanie odtruwające, dzięki czemu zjadanie wymaganych ilości natki jest wskazane dla każdego. W 100 gramach zioła jest aż 5 mg żelaza oraz 177 mg witaminy C, czyli znacznie więcej niż w cytrusach. Kiedy w spożywanych posiłkach nie brakuje natki pietruszki, można spodziewać się dobrej kondycji oczu oraz nienagannej cery, co jest uwarunkowane występowaniem w niej witaminy E oraz beta –karotenu. Sporo w niej kwasu foliowego i soli mineralnych, wśród których wymienia się wapń, potas, fosfor , cynk, mangan i miedź. W przypadku palaczy warto rzuć liście, gdyż redukują nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust.
Natka pietruszki to tani dodatek do dań, który nie tylko nadaje głębokiego smaku, ale przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych do organizmu. Poleca się ją wszystkim, a więc osobom pracującym fizycznie, umysłowo, a szczególnie dużą rolę odgrywa w diecie dorastających dzieci.