L-Karnozyna, zwana również beta-alanylo-L-histydyną jest organicznym związkiem z grupy di peptydów. Jest ona połączeniem dwóch aminokwasów, takich jak histydyna i beta-alanina. Karnozyna występuje w pełni naturalnie w każdej komórce ciała ludzkiego, głównie w mózgu, tkance mięśniowej (np. w sercu), jak również w całym układzie nerwowym. Co sprawia, że substancja odkryta 100 lat temu przez rosyjskiego uczonego W.S. Gulewicza, obecnie cieszy się tak dużą popularnością?

Karnozyna – gdzie występuje?

Karnozyna to w 100% naturalna substancja. Jest także określana neuropeptydem ze względu na jej rolę ochronną w układzie nerwowym, zwłaszcza w mózgu. Naturalnie znajduje się w ludzkim organizmie, a jej największe stężenie ma miejsce w mięśniach szkieletowych, móżdżku, sercu i korze mózgowej. Karnozyna wykazuje działanie w najbardziej wrażliwych na bodźce tkankach, takich jak tkanki nerwowe i mięśniowe. W tych tkankach ma krytyczne znaczenie dla utrzymania odpowiedniego pH i ładunku elektrycznego. Dotychczasowe badania wykazują, iż zawartość karnozyny w organizmie człowieka jest zależna od płci (poziom ten jest wyższy u mężczyzn), diety (organizmy na diecie wegetariańskiej cechują się niższą koncentrację karnozyny w mięśniach szkieletowych) oraz wieku (występuje obniżenie stężenia karnozyny wraz z wiekiem).

Głównym źródłem karnozyny w przyrodzie jest czerwone mięso. Jest ona przede wszystkim wchłaniana przez górny przewód pokarmowy (jelito czcze), a kolejno poprzez krew trafia bezpośrednio do serca, mięśni, mózgu i innych narządów. Ludzkie osocze nie posiada mierzalnej ilości karnozyny, dlatego analiza laboratoryjna krwi nie może być stosowana jako dowód na możliwy jej deficyt. Mimo wszystko zawartość karnozyny w osoczu zwiększa się z powodu urazów mięśni, a kolejno jej ilość może być wykorzystywana jako wykrywacz uszkodzeń mięśni.

Jak działa Karnozyna?

Karnozyna przyczynia się do przywrócenia normalnej kontroli cyklu komórkowego. Aby lepiej zrozumieć, jak działa Karnozyna, niezbędne jest uświadomienie sobie, co następuje: do każdego „silnika” potrzebna jest regularna wymiana oleju, gdyż podczas jego pracy różne mikroskopijne (lub nieco większe) cząstki powodują wystąpienie zatarć. Olej zawiera detergenty, które powodują rozpuszczenie cząstek. Gdy detergent jest zużywany, ilość cząstek odpadów zwiększa się, uszkadzając wewnętrzną gładką powierzchnię i silnik traci swoją moc, prowadząc do całkowitej awarii. Organizm potrzebuje także skutecznej metody usuwania odpadów metabolicznych oraz są to przede wszystkim pozostałości struktur białek. W przypadku gdy to „błoto białkowe” nie zostanie usunięte, kumuluje się w komórce i powoduje spowolnienie funkcjonowania komórki, aż do zupełnego zatrzymania. Może to także zaburzyć skuteczny podział komórek i co ważniejsze prawdopodobnie pozwolić na potencjalną reprodukcję tych nieprawidłowych komórek. Przyczynia się to do zwiększonej niestabilności chromosomów, co powoduje nowotwory złośliwe lub zmiany zwyrodnieniowe. Karbonylowanie białek staje się głównym powodem śmierci komórki. Karnozyna jest podstawowym czynnikiem zapewniającym trwałość i utrzymanie zdrowych, nienaruszonych białek, ich wczesnej wymiany i funkcjonalności.

W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie substancją, jaką jest Karnozyna. Jest ona uznawana za substancję stulecia oraz staje się głównym preparatem medycznym dla osób w każdym wieku, a szczególnie w wieku 40 lat i więcej. Badania nad karnozyną prowadzone w są Australii, USA, Wielkiej Brytanii, Rosji, Japonii, Chinach, jak również na Uniwersytecie Medycznym w Nowym Sadzie w Serbii przy współpracy z firmą Carnomed. Karnozyna jest rekomendowana przez specjalistów jako istotny suplement diety w opóźnianiu procesu starzenia oraz warto wspomnieć, iż została ona zbadana przez wielu wpływowych naukowców, takich jak: dr Michael Chez, Bruce Ames i jego zespół, czy dr Richard E. Frye.

Do tej pory nie stwierdzono jednoznacznych przeciwwskazań do przyjmowania karnozyny. Nie rekomenduje się natomiast przyjmowania karnozyny kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. W razie wątpliwości zaleca się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.