Właściwe odżywianie się jest jednym z największych wyzwań, jakie zostały postawione przed człowiekiem. Jedzenie dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, które umożliwiają właściwe funkcjonowanie organizmu. Należy jednak wiedzieć po jakie produkty należy sięgać. Przekonaj się dlaczego bardziej kolorowo oznacza lepiej.

Kolorowo znaczy zdrowo

Bardzo często do jedzenia konkretnych produktów oraz dań nakładania nas ich atrakcyjny wygląd. Nie ma w tym nic złego, gdyż w pierwszej kolejności jemy oczami, a dopiero później ustami. Niemalże wszyscy wiedzą jak przedstawiają się zasady racjonalnego żywienia. Chodzi o to, aby spożywać przede wszystkim produkty zbożowe, a już najlepiej, jeśli będą one pełnoziarniste. Owoce i warzywa stanowią drugą grupę, która dostarcza cennych witamin oraz składników mineralnych. Białko oraz tłuszcze także muszą być spożywane, jednakże nie w tak dużych ilościach jak wymienione wcześniej grupy.

Najwięcej koloru na talerzu dostarczają oczywiście owoce oraz warzywa. Różne gatunki mają w swoim składzie inne witaminy oraz w inny sposób oddziałują one na organizm człowieka. Mają one inne właściwości i właśnie dlatego zostały podzielone na grupy kolorystyczne. Za co odpowiadają konkretne kolory?

Grupa zielona odpowiada za wzmacnianie naczynek krwionośnych oraz wspieranie pracy serca. Ich regularne spożywanie sprawia, że człowiek nie zmaga się z problemami ze wzrokiem. Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby aktywne fizycznie. W grupie tej występuje między innymi sałata, kapusta, koper, kalarepa, szpinak, kiwi oraz awokado.

Grupa czerwona dobrze oddziałuje na skórę, włosy oraz paznokcie. Dodatkowo, wpływa również na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz redukuje szansę na zmaganie się z nowotworami. Do grupy zalicza się takie owoce oraz warzywa jak: truskawki, paprykę, pomidor, rzodkiewkę oraz arbuz.

Grupa żółto-pomarańczowa chroni skórę przed niepożądanym działaniem promieniowania słonecznego oraz zapewnia właściwe nawodnienie organizmu. Należy zjadać marchewkę, dynię, kabaczek, kukurydzę, pomarańcze, banany, cytryny..

Grupa niebiesko-purpurowa oddziałuje na ogólną aktywność fizyczną, sprawiają, że poziom dobrego cholesterolu zwiększa się. Owoce oraz warzywa w tym kolorze powinny być spożywane przez osoby mające problemy z pamięcią oraz uczące się.

Grupa biała wykazuje właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne (dotyczy to przede wszystkim czosnku oraz cebuli). Sprawiają, że układ odpornościowy lepiej pracuje i istnieje mniejsza szansa na zmaganie się z różnymi infekcjami. Należy spożywać kalafior, fasolę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki i inne.