Warzywa oraz owoce sezonowe to takie, które pojawiają się na rynku w konkretnych porach roku. Oczywiście, w dzisiejszych czasach truskawki można nabyć w supermarkecie zarówno w styczniu, jak i we wrześniu, jednakże nie smakują one tak dobrze, a do tego nie są tak zdrowe, jak te zjadane latem. Dlaczego należy jeść sezonowe produkty?
Zalety sezonowości
Tylko nieliczne osoby wskazują zimę jako swoją ulubioną porę roku. Wiąże się to z tym, że wiosną przyroda budzi się do życia, na drzewach pojawiają się pęki, trawa zaczyna zmieniać kolor oraz pojawiają się pierwsze owoce oraz warzywa. Sezonowość produktów niesie za sobą wiele zalet oraz korzyści dla organizmu, dlatego warto sięgać po nie do woli oraz cieszyć się ich smakiem oraz witaminami, które w nich znajdziemy.
Produkty naturalne posiadają największą wartość odżywczą, a czas od ich zerwania do zjedzenia nie jest długi, dzięki czemu są świeże i nie zawierają konserwantów. Dojrzałe produkty wykazują największą gęstość odżywczą, czyli są najzdrowsze oraz najbardziej wartościowe. Owoce i warzywa stanowią również bardzo cenne źródło białka i wody, są najlepszym źródłem antyoksydantów, gdyż zwalczają one wolne rodniki, które sprawiają, że procesy starzenia organizmu zdecydowanie tracą na prędkości. Owoce powinny występować w diecie każdego człowieka, gdyż w ich składzie występują spore ilości naturalnego cukru, który jest zdecydowanie lepiej przyswajalny przez organizm ludzki niż ten znajdujący się w słodyczach oraz ciastach.
Zdrowa dieta, która bazuje na sezonowych produktach dostarcza wszystkich składników pokarmowych, w związku z czym nie istnieje konieczność na sięganie po suplementy diety dostępne w aptekach.
Określenie sezonowość to nic innego jak spożywanie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu. Osoby zamieszkujące miasta mogą mieć problem z rozróżnieniem sezonów, gdyż markety oferują jednakowe warzywa i owoce przez cały rok, jednakże można zapoznać się z kalendarzem sezonowości, który informuje, kiedy należy spożywać dane owoce i warzywa, aby czerpać z nich jak najwięcej korzyści.
W związku z tym owoce egzotyczne pozostawiają wiele do życzenia. Z reguły zostają zrywane jeszcze w stanie surowym, albo traktowane dużą ilością substancji konserwujących, aby przetrwały dalekie podróże. Dlatego poleca się sięganie po nie tylko i wyłącznie w trakcie sezonu zimowego, kiedy to nie można kupić polskich produktów sezonowych. Jednakże, nie można przesadzać z ich ilością, gdyż nie są tak zdrowe, jak chociażby polskie jabłka czy maliny.