Powszechnie wiadomo, że zróżnicowana dieta stanowi klucz do zdrowia. W związku z tym bardzo dobrze, aby zawierała duże ilości zielonych warzyw wśród których dominuje szpinak, brokuły oraz kapusta. Przekonaj się dlaczego warto je jeść.

 

Cenne właściwości zielonych warzyw

Brokuł jest cennym warzywem w którym występuje więcej witaminy C niż w cytrynie oraz pomarańczy. Oprócz tego jest on źródłem witaminy A i B. Posiada znaczne ilości fosforu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Jeśli w diecie nie zabraknie brokułów, u człowieka występuje mocny układ odpornościowymi i kości, a regeneracja tkanek odbywa się szybko i sprawnie. Warto jednak mieć na uwadze, że warzywa wraz z gotowaniem tracą wymienione powyżej właściwości oraz składniki, w związku z tym chrupiący brokuł będzie zdecydowanie lepszy niżeli rozgotowana papka.

Szpinak jest źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, żelaza i manganu. Jeżeli jest przyjmowany na surowo zdecydowanie poprawia wyniki osób zmagających się z anemią, gdyż występują w nim znaczne ilości żelaza oraz kwasu foliowego. Powinny sięgać po niego osoby z nadciśnieniem oraz dolegliwościami trzustki, co jest związane z pomniejszaniem ilości gromadzonego tłuszczu oraz odciążaniem serca. Mimo iż tak zdrowy, nie jest polecany osobom zmagającym się z dolegliwościami nerek, żołądka, reumatyzmem oraz artretyzmem, gdyż sprawia, że wapno nie wchłania się tak dobrze, jak powinno.

Kapusta może być wykorzystywana zarówno w diecie, jak i na skórę, chociażby w formie okładów, które sprawiają, że rany zanikają zdecydowanie szybciej. Jest to warzywo, które warto wprowadzić do menu, kiedy człowieka regularnie boli głowa, stawy oraz mięśnie, odpowiada ona także za zmniejszenie temperatury ciała. Do tego posiada również znaczne ilości siarki, co przekłada się na lepszą kondycję włosów, skóry i paznokci. Zawiera ona duże ilości witaminy C, E, A oraz wybranych witamin z grupy B.

Karczochy nie cieszą się tak dużą popularnością, a szkoda, gdyż występuje w nich przede wszystkim witamina C oraz witaminy należące do grup B. Jeśli zjada się je regularnie można zauważyć spadek złego cholesterolu oraz detoks organizmu. Można zwalczyć z nimi zgagę, nudności, a także dolegliwości związane z brzuchem.

Wszyscy pragnący zrzucić zbędne kilogramy powinni regularnie sięgać po ogórek. Jest to związane zarówno z faktem, że składa się on przede wszystkim z wody, co sprawia, że posiada on niewiele kalorii. Dodatkowo, pomaga on pozbyć się z organizmu toksyn i odpowiada za właściwa gospodarkę wodną. Warto, aby wzbogacił dietę osób zmagających się z dolegliwościami nerek oraz wątroby.