Awokado jest proste w obróbce, smaczne, a do tego lista jego właściwości leczniczych oraz cennych składników ciągnie się w nieskończoność. Odpowiada chociażby za regulację cholesterolu i wyrównanie ciśnienia krwi. Przekonaj się czemu jeszcze warto wzbogacić swoją dietę o awokado.
Awokado – charakterystyka
Awokado gości na polskich stołach coraz częściej, gdyż owoc ten może być wykorzystany zarówno jako dodatek do sałatki, posłużyć za pastę do kanapki, a także wzbogacić smoothie. Jego on bogaty w kwas oleinowy, co sprawia, że reguluje poziom występującego w organizmie cholesterolu. Za sprawą potasu, owoc ten kontroluje ciśnienie krwi. Nie posiada on wielu cukrów prostych, co stanowi cechę charakterystyczną większości owoców. Jednakże ta informacja nie powinna nikogo zmylić, gdyż cały czas jest on owocem o dużej kaloryczności.
Awokado – wartości odżywcze
Awokado zawiera znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), a także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Organizm korzysta z nich w większości wykonywać funkcji, co sprawia, że są one bardzo potrzebne. Kwasy te sprawiają, że składniki odżywcze wzbogacające inne produkty mogą zostać zdecydowanie lepiej przyswojone przez organizm (pomidor i awokado stanowi idealną kompozycję). Posiada on także potas, który sprawia, że ciśnienie krwi pozostaje na właściwym poziomie, kontroluje funkcjonowanie serca oraz oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy. Awokado jest bogactwem witaminy C, E oraz A, które określa się mianem przeciwutleniaczy wspierających walkę organizmu z nowotworem. Z kolei witaminy B, a przede wszystkim kwas foliowy sprawiają, że dziecko w łonie matki rozwija się prawidłowo, je także można znaleźć w owocu.
Awokado jest rozwiązaniem z którego należy skorzystać, kiedy człowiek zmaga się z białaczką. Jest to związane z kwasami tłuszczowymi, które w nim występują. Wpływają one nie tylko na cholesterol, ale mają jeszcze inną ważną cechę – umożliwiają zapobieganie nowotworom.
Dzięki używaniu awokado można na dłużej cieszyć się młodą, promienistą cerą, a procesy starzenia przebiegają znacznie wolniej. Jest to ściśle związane ze składem tego owocu.
Jednakże, to na pewno nie koniec zbawiennych właściwości, które oferuje awokado, gdyż cały czas pozostaje on w trakcie intensywnych badań specjalistów.