Na skórze pojawia się wysypka, głowa boli coraz częściej, a układ pokarmowy zwyczajnie się buntuje, już nie tylko po spożyciu określonych posiłków. To jedne z objawów zmuszające nas do podjęcia decyzji o tym, by wykonać testy pokarmowe. W grę może bowiem wchodzić nietolerancja lub alergia.

 

Testy pokarmowe i nietolerancja pokarmowa

Wedle statystyk nawet 30% osób zmaga się z nietolerancją pokarmową. Schorzenie to daje różne objawy i bywa mylone z alergią, choć są detale, które pozwalają odróżnić od siebie obydwa przypadki. Testy pokarmowe są niezwykle pomocne, gdy trudno znaleźć przyczyny coraz bardziej uciążliwych objawów. Jeśli do bólów głowy dokłada się zespół jelita drażliwego, łuszczyca czy trądzik, biegunki, wzdęcia, a nawet problemy z układem oddechowym, to może być znak, że codzienna dieta pozostawia wiele do życzenia. Do takich objawów dochodzi, gdy organizm reaguje nieprawidłowo na spożywane pokarmy. Najlepszą decyzją, są właśnie testy pokarmowe. Ich wyniki pozwalają ustalić indywidualny jadłospis i znaleźć przyczynę uciążliwych problemów.

Trzeba wiedzieć, że nietolerancje pokarmowe ujawniają się w różnym wieku, nie ma w tej kwestii reguły. Z tego względu dobrze jest postawić na testy pokarmowe, gdy niepokojących schorzeń przybywa, a samodzielne znalezienie przyczyny zaczyna być zbyt dużym wyzwaniem.

 

Alergia pokarmowa – czym się różni od nietolerancji?

Nietolerancja pokarmowa bywa mylona z alergią pokarmową, ponieważ obydwa schorzenia dają bardzo podobne objawy. Kolosalna różnica widoczna jest jednak w czasie, w którym dochodzi do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości. W przypadku typowej alergii pokarmowej, reakcje rozwijają się niemalże natychmiast lub w bardzo krótkim czasie, od momentu spożycia produktu, który dla organizmu jest szkodliwy.

 

Co nas uczula?

Testy pokarmowe potrafią dać odpowiedź na najbardziej nurtujące pytanie – jakie produkty są źle tolerowane przez organizm. Dzięki temu udaje się je wykluczyć z codziennego jadłospisu, a następnie poprawić komfort codziennego życia.

Co nas najczęściej uczula? Do najpopularniejszych alergenów należą: mleko krowie, pszenica, jajko kurze, ryby, orzeszki i owoce. Lista alergenów jest jednak znacznie dłuższa, dlatego przeprowadzenie badań jest niezwykle ważnym krokiem w kierunku poprawy zdrowia.