Banany to owoce, które można znaleźć w każdym domu. Jest to związane przede wszystkim z tym, że powodują poczucie sytości, dobrze smakują, a do tego stanowią cenne źródło potasu. Owoce te mają jednak zdecydowanie więcej zalet niż można sobie wyobrażać. O czym mowa?

Właściwości bananów

W jednym bananie można znaleźć cały szereg wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Mowa przede wszystkim o witaminie A, C, a także witaminach z grupy B. To cenne źródło witaminy E oraz K, wapnia, potasu, magnezu i fosforu, dlatego banan powinien znaleźć się w diecie dzieci oraz dorosłych. Banany wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne (kiedy ich kolor jest jasno żółty), a zgromadzone w ich cenne składniki sprawiają, że warto korzystać z ich dobra każdego dnia.

Trudno wymienić lepsze źródło potasu niż banany. Pierwiastek ten sprawia, że ciśnienie krwi jest na właściwym poziomie, napięcie w żyłach nie daje się tak bardzo we znaki, co doskonale wpływa na kondycję żył. Osoby zmagające się z miażdżycą, atakami serca oraz udarem powinni sięgać po banany codziennie.

W owocach tych znajduje się także pektyna. Mowa o mieszance węglowodanów, dzięki której następuje redukcja złego cholesterolu LDL oraz oczyszczenie organizmu z toksyn. Jest to substancja, dzięki której poziom cukru osób zmagających się z cukrzyca oscyluje na właściwym poziomie. Banan jest również przyjacielem wszystkich, którzy cierpią na nietolerancję glutenu.

Owoc doskonale radzi sobie w przypadku osób u których wykryto anemię. Jest to związane z występowaniem w nim sporych ilości żelaza, które umożliwia budowę czerwonych krwinek. Dzięki niemu przewód pokarmowy funkcjonuje bez większych problemów, a do tego składniki odżywcze wchłaniane są szybciej oraz lepiej.

Banan zawiera spore ilości przeciwutleniaczy oraz karotenoidów, dzięki czemu istnieje mniejsza szansa na zmaganie się ze ślepotą nocną, zaćmą i jaską, czyli częstymi problemami oczu.

Spożywanie bananów w diecie sprawdzi się również w przypadku zmagania się z uciążliwymi miesiączkami, gdyż odpowiadają one za rozluźnienie mięśni. Z kolei witamina B6, którą również można w nich znaleźć sprawia, że ból staje się zdecydowanie mniej dokuczliwy.

Warto jeszcze zwrócić uwagę na to, że owoce te sprawiają, że człowiek zdecydowanie łatwiej zmaga się z wirusami oraz chorobotwórczymi infekcjami. Jest to związane z obecnością witaminy A, E oraz cennej witaminy B6. Zwalczają one wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na układ odpornościowy, a także spowalniają produkowanie przeciwciał oraz czerwonych krwinek.

Już na zakończenie warto wspomnieć, że w bananach występuje dopamina, dzięki której poprawia się nastrój oraz ogólne samopoczucie. Oprócz witaminy B6, jest tez magnez, dzięki któremu człowiek bez większych problemów relaksuje się oraz odpręża. W jego składzie można znaleźć także tryptofan, dzięki któremu w organizmie uwalnia się serotonina, czyli hormon szczęścia.