Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, którego pod żadnym względem nie należy pomijać, nawet kiedy ilość obowiązków każdego ranka jest nieco przytłaczająco. Oczywiście dodatkowe kilka minut w łóżku jest bardzo przyjemne, ale warto z nich zrezygnować na rzecz pożywnego śniadania. Co powinno znaleźć się na talerzu?
Najlepsze śniadanie dla Ciebie
Śniadanie, a raczej jego zjedzenie sprawia, że przez cały dzień człowiek dysponuje energią oraz dobrym samopoczuciem. Pierwszy posiłek nie powinien odbywać się później niż 30 minut od momentu wstania z łóżka. Jest to związane z tym, że w trakcie snu metabolizm zdecydowanie zwalnia, dlatego jedzenie sprawi, że zacznie on znowu pracować we właściwym tempie. Pierwszy posiłek powinie zawierać od 500 do nawet 700 kalorii, dlatego nie należy się przesadnie ograniczać, ale sięgać po wartościowe produkty.
Bardzo dobrze, kiedy śniadanie zawiera produkty zawierające białko, które sprawiają, że uczucie sytości towarzyszy człowiekowi jeszcze dłużej. Nie może zabraknąć warzyw oraz owoców, które stanowią najlepsze źródło błonnika. Produkty te zawierają także witaminy oraz sole mineralny, których potrzebuje każdy organizm.
Na stole powinno znaleźć się na przykład mesli z owocami oraz jogurtem naturalnym. Taka kompozycja sprawdzi się u wszystkich osób, które zmagają się z problemami z ukłonem pokarmowym. Jest to związane ze sporą ilością błonnika w śniadaniu, który wpływa pozytywnie na pracę jelit.
Zielony twarożek połączony z warzywami to istny hit, kiedy dojdzie do tego pełnoziarniste pieczywo oraz napój, chociażby sok pomarańczowy mamy śniadanie na medal. Produkty te zawierają cenne białko, kwas foliowy oraz witaminę E.
O poranku doskonale jest zjadać jajko z warzywami, gdyż śniadanie będzie zawierało spore ilości białka, co sprawdzi się doskonale w przypadku wszystkich aktywnych fizycznie osób.
Kasza manna przygotowana na mleku w połączeniu z owocami sprawi, że człowiek będzie tryskał pozytywną energią przez cały dzień. Niewątpliwą zaletą jest występowanie substancji antyoksydacyjnych oraz usuwających z organizmu wolne rodniki. To rozwiązanie dla wszystkich, którzy cierpią na cukrzycę bądź zmagają się z zaparciami.
To oczywiście tylko przykładowe śniadania, które jednak pokazują, że zdrowo nie oznacza wcale nudno. Nie warto rozpoczynać dnia od pustych kalorii w postaci drożdżówki czy produktów określanych mianem instant. W związku z tym, że są gotowe w ciągu paru sekund, zostały poddane wielu procesom zanim trafił na stół. Jeśli owsianka to ta gotowana w tradycyjny sposób, a nie zalewana jedynie gorącą wodą. Bardzo ważne, żeby słodkie płatki śniadaniowe, które zawierają przede wszystkim cukier i konserwanty zamienić na mesli, orzechy oraz owoce.