Wszystkie osoby, które pragną zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2 powinny rozważyć wprowadzenie diety śródziemnomorskiej. Poleca się ją przede wszystkim paniom, które zmagają się z lekką nadwagą , a w ich rodzinach pojawiły się już przypadki cukrzycy. Dlaczego wspomniana dieta działa tak dobrze?

Zalety związane ze spożywaniem diety śródziemnomorskiej

Kiedy panie rezygnują z dotychczasowej diety i zaczynają odżywiać się w oparciu o zasady diety śródziemnomorskiej, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 zmniejsza się aż o 30 procent. Wyniki te ustalono w oparciu o badania prowadzone na 25 000 kobiet, które dały jasne i bardzo zadowalające wyniki. Wystarczy zmiana diety i istnieje ogromna szansa na zachowanie lepszego stanu zdrowia oraz doskonałe samopoczucie. Jest to związane z długoterminowymi zmianami biomarkerów organizmu.

Dieta śródziemnomorska opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym oraz pokarmach, które słyną  z wysokiej rozpuszczalności błonnika. Wymienia się wśród nich owoce, warzywa, nasiona oraz rośliny strączkowe. Takie produkty powinny znaleźć się w diecie każdego z nas, gdyż umożliwiają zachowanie pożądanego poziomu cukru we krwi. Oprócz tego w omawianej diecie występują spore ilości zdrowych tłuszczy i świeżych owoców morza. Do każdej potrawy dodaje się dużo oliwy z oliwek, awokado oraz orzechów. Mięso i nabiał zastępują morskie ryby, co także wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia. Kiedy wziąć pod uwagę napoje, pije się jedynie niegazowaną wodę oraz wino. Nie sposób obejść się również bez czarnej kawy, która wypijana w rozsądnych ilościach dobrze wpływa na ogólny stan zdrowia.

Zdrowa kuchnia śródziemnomorska zachęca do zwiększonej aktywności fizycznej, co jest związane również z większą energią i chęcią do życia. Oprócz zmniejszenia ryzyka zmagania się z cukrzycą, dieta śródziemnomorska obniża poziom cholesterolu oraz kontroluje stany zapalne organizmu. Zdrowiej jeść oznacza zdrowsze i szczęśliwsze życie, dlatego trzeba dążyć do tego, aby mięso zastąpić rybami i jeść zdecydowanie więcej świeżych warzyw oraz owoców zamiast pożywienia mocno przetworzonego.