W ostatnich latach obserwujemy zjawisko zdecydowanej popularyzacji bobu. Coraz więcej osób docenia to warzywo z uwagi na liczne zalety, z jakimi wiąże się jego spożywanie.

Bób coraz bardziej na fali

Bób należy do gatunku roślin strączkowych. Spożywa się go na całym świecie. Jest on powszechny nie tylko w Europie, ale też na Bliskim Wschodzie, czy nawet w Afryce. Coraz częstsza obecność tej rośliny na talerzach, to nie tylko efekt tego, że posiada ona mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To także wzrost liczby osób, w których jadłospisie (w dobie panującej mody na wegetarianizm i weganizm) dominują warzywa.

Czy warto jeść bób?

Jak najbardziej warto spożywać bób. Jest to zdrowa roślina będąca bogatym źródłem białka (dzięki czemu doskonale może spisać się jako zamiennik ryb czy jaj), niezbędnych witamin i wartości odżywczych. Spożywanie jej wiąże się z wieloma korzyściami. Do największych z nich, poza wymienionymi, należą między innymi:

  • Właściwości lecznicze – udowodniono, że bób jest dobry dla osób z chorobami układu krążenia oraz że może on dbać o prawidłowe ciśnienie.
  • Zmniejszenie ilości złego cholesterolu we krwi.
  • Duża ilość kwasu foliowego (w stu gramach bobu ponad sto procent dziennego zapotrzebowania) – pomocny w leczeniu takich chorób jak anemia.
  • Niska kaloryczność i niewielka zawartość tłuszczu – może być on doskonałym uzupełnieniem diety dla osób odchudzających się.
  • Cenne źródło błonnika.
  • Zawiera wartościowe składniki, do których należą: witamina K, magnez, miedź, żelazo, tiamina i ryboflawina.
  • Wzmacnia strukturę kości – chroni je przed utratą wapnia.
  • Poprawa samopoczucia i mniejsze ryzyko zachorowania na depresję (bób zawiera w sobie lewodopę – aminokwas, który w organizmie ludzkim ulega przemianie w dopaminę).
  • Oczyszczenie jelit.

Wady bobu

Pomimo przeważającej ilości korzyści płynących z jedzenia bobu, także i ta roślina strączkowa posiada pewną wadę. Są nią mogące pojawić się uciążliwe gazy. Powoduje ona bowiem wzdęcia i zbyt intensywną fermentację w jelitach. Bobu nie powinny także jeść osoby chore na Parkinsona oraz ci, którzy mają problemy z kamieniami nerkowymi.