Osoby borykające się z anemią, doskonale wiedzą, że kluczem do zdrowia jest w ich przypadku odpowiednia dieta, która powinna być bogata przede wszystkim w produkty pochodzenia zwierzęcego. Sprawdźmy zatem, o jakie produkty warto wzbogacić codzienny jadłospis, aby móc walczyć z niedokrwistością.
Anemia, czyli niedokrwistość
Anemia jest określana jako zespół objawów chorobowych, będących wynikiem zbyt małej ilości czerwonych krwinek w organizmie, najczęściej powodowanych przez niedobory żelaza. Ponadto, niedokrwistość może być również wynikiem m.in. obfitych miesiączek u kobiet lub niedostatecznej ilości kwasu foliowego.
Charakterystycznymi objawami świadczącymi o anemii są:
- zmęczenie, osłabienie,
- bóle głowy,
- bladość cery,
- wypadające, suche i cienkie włosy i łamliwe paznokcie,
- suchość skóry,
- niskie ciśnienie krwi.
Co jeść w przypadku anemii?
Mięso na anemię
Najczęstszą przyczyną anemii jest niewystarczająca ilość żelaza, dlatego też, aby wyrównać jego poziom konieczne jest spożywanie mięsa, które zawiera znaczne ilości tego pierwiastka. Dlaczego akurat produkty mięsne? Żelazo zawarte w mięsie zwierzęcym wchłania się bowiem znaczenie lepiej niż te, które znajduje się w produktach roślinnych. Warto wybierać przede wszystkim wątrobę wieprzową, podroby mięsne (płuca, nerki), mięso indycze, kurze, wołowe, a także czarny salceson.
Strączki bogate w żelazo
Poza mięsem, produkty zawierające żelazo to także rośliny strączkowe. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje groch, soja oraz biała fasola. Przed spożyciem pamiętajmy, aby wymoczyć je w wodzie, aby w ten sposób usunąć kwas fitynowy, niesprzyjający wchłanianiu żelaza.
Owoce i warzywa pomocne w walce z anemią
W żadnej diecie nie powinno zabraknąć oczywiście warzyw oraz owoców. Osoby cierpiące na niedokrwistość powinny wybierać zwłaszcza te zawierające duże ilości witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza (cytrusy, pietruszka, papryka, czarna porzeczka, rokitnik, dzika róża, pomidory, truskawki, aronia).
Tych produktów unikaj przy anemii
W przypadku anemii powinniśmy koniecznie wyeliminować z codziennej diety produkty, które zmniejszają przyswajalność żelaza w organizmie. Absorpcji tego pierwiastka nie sprzyja picie dużych ilości czarnej kawy oraz herbaty, a także spożywanie słodyczy, cukru oraz produktów pszennych (białe pieczywo, makarony).