Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Wykazuje ono właściwości antynowotworowe, wspiera osoby zmagające się z autyzmem oraz anemią. Jakie cenne właściwości można znaleźć w brokułach oraz jak je przygotowywać?

Cenne właściwości brokułów

Brokuły bardzo dobrze wpływają na organizm człowieka, gdyż zawierają cenne właściwości oraz pożądane substancje. Mowa przede wszystkim o flawonoidach, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz sprawiają, że istnieje zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia alergii. W brokułach występują spore ilości witaminy K oraz A, dzięki którym witamina D jest szybko wchłaniana. W tym miejscu warto wspomnieć, że witamina A określana jest również mianem witaminy młodości, gdyż sprawia, że procesy starzenia pojawiają się zdecydowanie później. Witamina A wzmacnia również kości.

W omawianym warzywie znajdują się spore ilości błonnika, karotenoidów, dzięki którym nie mamy problemów ze wzrokiem oraz glukorafaniny odpowiadające za wspieranie procesów trawienia. Brokuły zawierają również antyoksydanty, dzięki którym ilość wolnych rodników znajdujących się w ludzkim organizmie zdecydowanie spada. To pożywienie po które powinny sięgać osoby zmagające się ze skurczami nocnymi, gdyż w warzywie można znaleźć spore ilości potasu oraz wapnia.

Kiedy brokuły regularnie znajdują się w diecie istnieje o wiele mniejsze ryzyko zachorowania na wybrane nowotwory. Należą do nich nowotwór prostaty, jelita grubego, piersi oraz skóry. Chodzi o to, że organizm, dzięki brokułom wytwarza substancje, które powodują pozbywanie się rakotwórczych komórek.

Omawiane warzywo sprawdzi się również w przypadku zmagania się z nadciśnieniem tętniczym. Jest to związane z występowaniem w nich sporej ilości potasu. Pierwiastek ten sprawia, iż naczynia krwionośne rozszerzają się i co za tym idzie krew nie ma problemów z krążeniem po krwiobiegu. Skutkuje to spadkiem ciśnienia, a także usuwaniem zbyt dużych ilości sodu z organizmu, gdyż taka czynność równie korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze.

Brokuły powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na autyzm. Warzywo w znaczny sposób łagodzi objawy tej nieprzyjemnej choroby. Dzieje się tak za sprawą sulforafanu, dzięki któremu powstrzymywany jest stan zapalny. Stan ten powstaje za sprawą stresu oksydacyjnego. Osoby zmagające się z tą chorobą po spożywaniu brokułów są spokojniejsze oraz łatwiej jest im się porozumiewać z otoczeniem. Bardzo wielka szkoda, że brokuły nie powodują trwałych zmian, ale działają tymczasowo. W przypadku osób z autyzmem trzeba się cieszyć nawet z niewielkich pozytywnych zmian, które wpływają na poprawę życia chorego oraz jego rodziny.

Warto mieć na uwadze, że brokuły pod wpływem temperatury oraz długiego gotowania tracą swoje cenne właściwości. Właśnie z tego względu należy je spożywać na surowo, albo gotować na parze przez parę chwil. Stanowią idealne wzbogacenie sałatek, zapiekanek, można je również spożywać samodzielnie.