Warzywa to wyjątkowa dawka cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Powinny być one obowiązkowym elementem każdej diety, dlatego też już od najmłodszych lat warto zachęcać do nich naszych maluszków oraz dodawać je do ich codziennych dań. Jakie warzywa w szczególności warto podawać dzieciom?

5 najlepszych warzyw dla Twojego dziecka

Wybrzydzanie, grymaszenie, zaciskanie ust przed podaniem brokuła czy marchewki – to dla niektórych rodziców bardzo dobrze znane zachowania dziecka. Zachęcenie maluszków do spożywania warzyw dla wielu może okazać się nie lada wyzwaniem, ponieważ mimo barwnych kolorów i apetycznego wyglądu, nie stanowią one ulubionego przysmaku. Jednakże warzywa to doskonałe źródło witamin, dzięki którym ludzki organizm jest w stanie prawidłowo funkcjonować. To właśnie one są gwarancją zdrowia dla naszych dzieci, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie każdego smyka.

Marchewka

Marchewka to jedno z pierwszych warzyw, jakie poznaje nasz maluszek. Można wprowadzać ją do codziennego jadłospisu, gdy ukończony on 5 miesięcy. Marchewka jest słodka, a przy tym delikatna w smaku dlatego też cieszy się wśród dzieci dużą sympatią. Jest przy tym źródłem beta-karotenu, wzmacniającego odporność oraz wpływającego na dobry wzrok. Ponadto, świeże korzenie marchwi i sok z nich powstający zwalczają zaburzenia trawienia u dzieci, dzięki wytwarzanym związkom siarkowym, które z kolei przyspieszają rozwój bakterii Bifidobacterium bifidum.

Brokuł

Brokuł to warzywo zawierające witaminę C, wspomagającą odporność oraz produkcję kolagenu, a także witaminę B2, A oraz K. W brokułach znajdziemy także beta-karoten, magnez, wapń, potas i cynk.

Buraki

Buraczki są pomocne w przypadku zaparć, ponieważ zawierają duże ilości błonnika. Są także źródłem żelaza oraz witaminy C, dlatego też ich spożywanie wzmacnia odporność dzieci i zapobiega anemii. Występujące w nich przeciwutleniacze wzmacniają dodatkowo układ krwionośny.

Pietruszka

Pietruszka to źródło witaminy K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi, a także witaminy A oraz C. Co więcej, znajdziemy w niej również żelazo, wspomagające leczenie anemii. Pietruszka odznacza się właściwościami moczopędnymi oraz odtruwającymi.

Papryka

Papryka może stanowić idealną i chrupiącą przekąskę dla dziecka. Jest ona bogata w ogromne ilości witaminy C i A. Zawiera także selen, który poprawia przemianę materii oraz pozwala usuwać toksyny z organizmu. W papryce czerwonej znajdziemy beta-karoten, w zielonej kwas foliowy, natomiast w żółtej luteinę wspomagającą dobre widzenie.