Dobrze dopasowana dieta jest w stanie znacznie zredukować poziom stresu w organizmie. Najważniejsze to sięgać po produkty bogate w cynk, wapń, tryptofan, magnez oraz witaminę B, dzięki czemu objawy związane ze stresem znacznie się zredukują. Dodatkowo pamięć oraz myślenie będą działały bez zarzutu. Co należy jeść?
Zmaganie ze stresem – odpowiednie witaminy
Witaminy wchodzące do grupy B są rozwiązaniem, które wspiera system nerwowy. Spożywanie witaminy B1 jest związane z ograniczeniem rozrastania się komórek nerwowych, dodatkowo spada szansa na wystąpienie depresji . Witamina B2 sprawia, że mamy więcej energii, a witamina B6 odgrywa ważną rolę w syntezie serotoniny i sprawia, że stany lękowe przestają dawać się we znaki. Należy więc spożywać kasze, fasolę, pestki, brokuły, kapustę, razowe pieczywo, wołowinę, drób oraz ryby.
Flawonoidy oraz magnez na stresujące sytuacje
Flawonoidy sprawiają, że rośliny dostępne są w różnych pięknych kolorach, a ich występowanie w organizmie oznacza ochronę przed wpływem wolnych rodników. Oddziałują one także na środkowy i obwodowy układ nerwowy. Aby dostarczyć flawonoidy należy jeść przede wszystkim jabłka, cytrusy, banany, winogrona, paprykę, ogórki, cykorię, seler, cebulę oraz kapustę.
Magnez z kolei wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Pierwiastek ten wpływa bezpośrednio na dostarczanie energii do szarych komórek, a dodatkowo uspokajana i polepsza pamięć. Cennym źródłem magnezu jest kasza gryczana, fasola, orzechy, groch, szpinak, banany, żółty ser oraz czekolada.
Węglowodany złożone oraz cynk także redukują poziom stresu
Węglowodany złożone słyną z tego, że uwalniają się stopniowo, dlatego stężenie glukozy jest na jednakowym poziomie i nie występują duże wahania. W takiej sytuacji mózg zajmuje się produkcją wystarczającej liczby serotoniny, która jest hormonem szczęścia. Hormon ten odpowiada za uspokojenie oraz polepszenie nastroju. Złożone węglowodany to przede wszystkim ciemne pieczywo, makarony, kasze, ryż, fasola oraz ziemniaki.
Doskonałym rozwiązaniem dla osób zmagających się z dużą ilością stresu jest sięgnięcie po produkty bogate w cynk. Pierwiastek ten jest konieczny do produkcji dużej ilości enzymów oraz hormonów, również tych, które kontrolują system nerwowy. Cynk występuje w dosłownie każdej ludzkiej komórce, odgrywa on także bardzo ważną rolę w czynnościach mających miejsce w mózgu. Dzięki wzmocnieniu systemu nerwowego zdecydowanie łatwiej można zmagać się ze stresem oraz nerwowymi sytuacjami. Cynk występuje przede wszystkim w owocach morza, chudym mięsie, podrobach, fasoli, grochu, chlebie pszennym pełnoziarnistym, kiełkach pszenicy.
Dieta na stres bogata jest w wapno. W sytuacji, kiedy organizm zmaga się z niedoborami tego pierwiastka komórki nerwowe wykazują większą nadwrażliwość. Wapno odgrywa istotną rolę w uwalnianiu neuroprzekaźników, a także nie można się bez niego obejść w trakcie produkcji hormonów żeńskich, które odgrywają bardzo ważną rolę w stanie psychicznym. Warunkuje to odporność na stres, albo wręcz przeciwnie – jej brak. Przyswajanie wapna staje się problematyczne dla organizmu, kiedy człowiek nadużywa białka, kofeiny oraz alkoholu. Duże ilości wapna występują w nabiale, sardynkach, brokułach, soi oraz fasoli. Jako, że nabiał jest z reguły bardzo kaloryczny nie można przesadzać z jego ilością.