Kwasy omega 3 – kolejny sojusznik w walce z wiosenną alergią!
Kwasy omega 3 hamują reakcje alergiczną – potwierdzają to ostatnio przeprowadzone przez naukowców badania. Owe hamowanie polega na wzmocnieniu naturalnej naturalnej odporności organizmu oraz wsparciu w walce z typowymi objawami alergii. Kwasy omega – 3 podobnie, jak inne suplementy zalecane wszystkim wiosennym alergikom pobudzają układ odpornościowy do zwiększonej aktywności.
Ile kwasów omega 3 powinno każdego dnia trafiać do Twojego organizmu?
Od 1 do 1,5 grama. Przy czym należy zachować proporcje DHA – EPA, trzy do dwóch.
Suplement kwasów omega 3 w ciąży
Czy wiesz, że długotrwała suplementacja mamy kwasem omega – 3 w okresie ciąży znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii wiosennej u dzieci? W ten sposób matka zyskuje pewność, że przez pierwsze 6 miesięcy jej mleko dostarczy maluszkowi odpowiednią ilość kwasów omega 3, wraz z pożywieniem. Suplementacje kwasem omega – 3 dziecka, możemy rozpocząć już w 6 tygodniu życia (jeśli nie karmimy piersią lub nasz pokarm nie jest w pełni wartościowy – posiada zbyt małą ilość tych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Dlaczego suplement kwasów omega 3 a nie zwiększona ilość ryb w diecie przyszłej mamy i dziecka? Otóż tylko suplementy diety są czyste – dokładnie oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń. Dlatego też, ryby na stole powinny pojawiać się tylko raz w tygodniu, suplement kwasów omega 3 – codziennie.
Produkty zawierające dużą i zdrową ilość kwasów omega 3
łosoś, makrela, sardynka, tuńczyk, sola, dorsz, flądra, mintaj, śledź, orzechy, siemię lniane, pestki dynia, rośliny strączkowe, olej roślinny, olej lniane, olej sojowy, olej rzepakowy, olej z orzecha włoskiego. UWAGA!
- Ryby nie powinny być wędzone
- Kupujemy tylko świeże ryby od sprawdzonych sprzedawców (zapytaj sprzedawcę o certyfikat jakości HACCP)
- wszystkie wyżej wymienione ryby, możemy piec i gotować na parze
– jeśli zdecydujemy się na zamrożenie ryby lub kupimy zamrożoną rybę, nie może ona przebywać w naszym zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące
– Twoje zdrowe ryby nie mogą zawierać żadnych konserwantów!
Trudności z przyswojeniem kwasów omega 3 będziemy mieli, jeśli:
- Nasz poziom cholesterolu we krwi jest podwyższony
- W naszej codziennej diecie pojawia się zbyt duża ilość cholesterolu
- W Twoim organizmie jest zbyt mało witaminy E
- Mamy zwiększony poziom glukozy we krwi
- Nasza krew posiada za dużą ilość insuliny
- Nasz jadłospis obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe
- Chorujemy na cukrzycę
- Kwasy omega 3 nie zostaną połączone z witaminę E!
- Jesteśmy otyli
- Jesteśmy już starsi
- Na naszym talerzu pojawia się zbyt wiele kwasów tłuszczowych trans np. fast foody, gotowe dania, margaryny, smażone posiłki, paluszki rybne (nie jest to zdrowy sposób na dostarczenie kwasów omega 3 do organizmu).
- Niemal codziennie sięgamy po słodkości!
- Brakuje nam witamin z grupy B
- Pijemy alkohol, dość często
- Bierzemy takie leki przeciwbólowe, aspirynę oraz kortyzon