Kwasy omega 3 – kolejny sojusznik w walce z wiosenną alergią!

Kwasy omega 3 hamują reakcje alergiczną – potwierdzają to ostatnio przeprowadzone przez naukowców badania. Owe hamowanie polega na wzmocnieniu naturalnej naturalnej odporności organizmu oraz wsparciu w walce z typowymi objawami alergii. Kwasy omega – 3 podobnie, jak inne suplementy zalecane wszystkim wiosennym alergikom pobudzają układ odpornościowy do zwiększonej aktywności.

Ile kwasów omega 3 powinno każdego dnia trafiać do Twojego organizmu?

Od 1 do 1,5 grama. Przy czym należy zachować proporcje DHA – EPA, trzy do dwóch.

Suplement kwasów omega 3 w ciąży

Czy wiesz, że długotrwała suplementacja mamy kwasem omega – 3 w okresie ciąży znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii wiosennej u dzieci? W ten sposób matka zyskuje pewność, że przez pierwsze 6 miesięcy jej mleko dostarczy maluszkowi odpowiednią ilość kwasów omega 3, wraz z pożywieniem. Suplementacje kwasem omega – 3 dziecka, możemy rozpocząć już w 6 tygodniu życia (jeśli nie karmimy piersią lub nasz pokarm nie jest w pełni wartościowy – posiada zbyt małą ilość tych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Dlaczego suplement kwasów omega 3 a nie zwiększona ilość ryb w diecie przyszłej mamy i dziecka? Otóż tylko suplementy diety są czyste – dokładnie oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń. Dlatego też, ryby na stole powinny pojawiać się tylko raz w tygodniu, suplement kwasów omega 3 – codziennie.

Produkty zawierające dużą i zdrową ilość kwasów omega 3

łosoś, makrela, sardynka, tuńczyk, sola, dorsz, flądra, mintaj, śledź, orzechy, siemię lniane, pestki dynia, rośliny strączkowe, olej roślinny, olej lniane, olej sojowy, olej rzepakowy, olej z orzecha włoskiego. UWAGA!

  • Ryby nie powinny być wędzone
  • Kupujemy tylko świeże ryby od sprawdzonych sprzedawców (zapytaj sprzedawcę o certyfikat jakości HACCP)
  • wszystkie wyżej wymienione ryby, możemy piec i gotować na parze

– jeśli zdecydujemy się na zamrożenie ryby lub kupimy zamrożoną rybę, nie może ona przebywać w naszym zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące

– Twoje zdrowe ryby nie mogą zawierać żadnych konserwantów!

Trudności z przyswojeniem kwasów omega 3 będziemy mieli, jeśli:

  1. Nasz poziom cholesterolu we krwi jest podwyższony
  2. W naszej codziennej diecie pojawia się zbyt duża ilość cholesterolu
  3. W Twoim organizmie jest zbyt mało witaminy E
  4. Mamy zwiększony poziom glukozy we krwi
  5. Nasza krew posiada za dużą ilość insuliny
  6. Nasz jadłospis obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe
  7. Chorujemy na cukrzycę
  8. Kwasy omega 3 nie zostaną połączone z witaminę E!
  9. Jesteśmy otyli
  10. Jesteśmy już starsi
  11. Na naszym talerzu pojawia się zbyt wiele kwasów tłuszczowych trans np. fast foody, gotowe dania, margaryny, smażone posiłki, paluszki rybne (nie jest to zdrowy sposób na dostarczenie kwasów omega 3 do organizmu).
  12. Niemal codziennie sięgamy po słodkości!
  13. Brakuje nam witamin z grupy B
  14. Pijemy alkohol, dość często
  15. Bierzemy takie leki przeciwbólowe, aspirynę oraz kortyzon