Zdrowotne właściwości jabłek znane są na całym świecie. Dobrze sprawdzają się w diecie osób, które przeszły zawał, zmagają się z zaparciami oraz pragną zrzucić zbędne kilogramy. To jednak cały czas nie koniec. Przekonaj się dlatego jabłka powinny na stałe zagościć na Twoim stole.
Jabłka – tak cenne, a jednocześnie niedoceniane
Powszechnie wiadomo, że każdego dnia warto sięgać po jabłko, a wiąże się to z wieloma pożądanymi właściwościami oraz cennymi składnikami i witaminami, które w nich występują. Na dzisiejszym rynku można jednak spotkać wiele rodzajów jabłek, co sprawia, że przypisuje im się inne cechy. Jabłka stosuje się więc w przypadku biegunki, niestrawności oraz chorób wrzodowych. Jeśli człowiek zmaga się ze stanami zapalnymi jamy ustnej i gardła powinien przygotować odżywczą herbatę z jabłek. Ocet jabłkowy sprawia, że do organizmu zostają dostarczone duże ilości potasu, a do tego istnieje mniejsza szansa na wystąpienie infekcji, dodatkowo trawienie spożytych pokarmów przebiega sprawniej.
Jabłka a rak jelita grubego
Jabłka bogate są w błonnik, co sprawia, że regulują one funkcjonowanie jelit, dzięki czemu człowiek ma zdecydowanie mniejszą szansę na zmaganie się z zaparciami, nowotworem jelita grubego oraz innymi dolegliwościami. Nie jest to opinia wyssana z palca, gdyż naukowcy dowiedli, że kiedy człowiek sięga regularnie po jabłka ma zdecydowanie mniejszą (o ponad 50%) szansę na zachorowanie na nowotwór jelita grubego. Nie można obierać owoców ze skórki, gdyż to w niej występują cenne związki oraz witaminy.
Jabłka a miażdżyca oraz zawał
Cenny błonnik występujący w owocach sprawia, że organizm wchłania zdecydowanie mniejsze ilości cholesterolu, co sprawia, że człowiek ma mniejszą szansę na zmaganie się z miażdżycą oraz zawałem. Wykryto, że jabłka wpływają na kondycję serca oraz naczyń krwionośnych, uważa się nawet, że są tak dobre jak leki dostępne w aptekach. Jabłka są bogactwem witaminy C, która znajduje się tuż pod skórką, ona także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie oraz kondycję organizmu ludzkiego.
Jabłka a mózg człowieka
Regularne spożywanie jabłek sprawia, że człowiek ma większą szansę na chronienie mózgu przed degradacją komórek odpowiadających za tracenie pamięci.
Jabłka a toksyny
Spożywanie jabłek przekłada się na usunięcie z organizmu toksyn, a jest to ściśle związane z występującymi w owocach pektynach. Właśnie dlatego to owoc idealny na przekąskę dla palaczy, osób mieszkających w dużych miastach i pracujących w firmach przemysłowych.