Produkty kokosowe są bardzo liczną grupą propozycji kulinarnych. Można wyróżnić między innymi wodę kokosową, mleczko kokosowe czy nawet mąkę kokosową. Jednym z najpopularniejszych produktów z tej licznej gamy jest olej kokosowy. Olej kokosowy to jeden z wielu tłuszczów roślinnych bardzo popularnych w licznych kuchniach. Niejeden dietetyk podkreśla jego dobroczynne właściwości dla naszego organizmu. Czy moda na olej kokosowy ma większy sens? Czy naprawdę jego właściwości mogą uchronić nasze zdrowie przed chorobami, podnieść samopoczucie, lub też wpłynąć na młody i promienny wygląd?
Olej kokosowy to produkt pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej spotykany jest w fazie stałej, cechujący się białą barwą i kremową konsystencją. Po podwyższeniu jej do 25 stopni staje się cieczą. Cieszy się coraz większą popularnością wpływając na smak obiadów wielu Polaków. Na rynku można spotkać zarówno olej rafinowany jak i nierafinowany. Warto podkreślić, że olej rafinowany traci zarówno swoje właściwości fizyczne takie jak smak czy zapach, ale i większość polifenoli, steroli i witaminy E, czyli ważnych substancji dla naszego zdrowia.
Przeprowadzono wiele testów jaki wpływ może mieć opisany powyżej produkt. Badania prowadzone na gryzoniach sugerują wpływ oleju kokosowego na zmniejszenie negatywnych skutków czynników mutagennych. Jest też produktem o dużej stabilności oksydacyjnej, co oznacza, że zawiera mało produktów wynikających z procesu utleniania, które są szkodliwe dla organizmu każdego człowieka. Wolne rodniki powstające w wyniku tego procesu wpływają negatywnie między innymi na kondycje paznokci, skóry i włosów. Olej kokosowy może zapobiegać ich negatywnemu wpływowi. Upatruje się też, że olej kokosowy ma właściwości odtruwające, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Łatwo się przyswaja i jest dobrym źródłem energii.
Ponadto olej kokosowy można stosować nie tylko jako składnik diety, ale i zewnętrznie – bezpośrednio na skórę w przypadku powierzchownych ran czy też atopowego zapalenia skóry.