Z uwagi na swój cierpko-gorzki smak, grejpfrut jest jednym z mniej popularnych owoców cytrusowych. Jednakże biorąc pod uwagę korzyści, dla naszego zdrowia, związane ze spożywaniem grejpfrutów, jest to jeden z najbardziej wartościowych owoców. Do swojego jadłospisu powinny włączyć go osoby dbające o linię, oraz walczące z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
Kilka słów o grejpfrucie…
Grejpfrut (Cirus paradisi Macfad.) jest gatunkiem z rodziny rutowatych. Gatunek ten powstał na drodze krzyżowania pomarańczy olbrzymiej (pomelo) z pomarańczą chińską. Grejpfruty zostały wyhodowane na wyspie Barbados w XVII w. Obecnie uprawiane są w krajach strefy podzwrotnikowej.
Roślina ma wysokość około 1,5 metra. Owoce mają kulisty kształt, lekko spłaszczony na bokach. Waga dojrzałych owoców waha się w granicach 300-500 gram. Owoc zawiera, ukryte pod grubą skórką, spłaszczone, ściśle ze sobą połączone, segmenty. Jada się go głównie na surowo lub pijąc sok. Grejpfrut ma charakterystyczny słodkawo-gorzki, cierpki smak. Charakterystyczna goryczka związana jest z obecnością nargininy. W Azji ze względu na swój smak, owoc ten uznawany jest za niejadalny.
Grejpfrut na zdrowie…
Grejpfrut, podobnie jak inne cytrusy, zawiera dużą ilość witaminy C. Spożywanie tych owoców jest szczególnie wskazane w okresie jesienno-zimowym. Zwiększona odporność na infekcje, nie jest jedyną korzyścią płynącą ze spożywania grejpfrutów.
- grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa; oprócz witaminy C, zawiera on sporo prowitaminy A oraz witamin z grupy B,
- owoc ten zawiera flawonoidy – związki o działaniu antynowotworowym; największe ilości tych związków zawierają pestki grejpfruta,
- grejpfruty są niskokaloryczne, a także przyspieszają przemianę materii, oraz obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi,
- ponadto, grejpfruty obniżają ciśnienie krwi oraz przeciwdziałają miażdżycy; owoce te są również dobrym źródłem błonnika.
Grejpfrut nie dla każdego…
Spożywania grejpfrutów powinny unikać osoby przyjmujące leki, szczególnie nasercowe oraz rozrzedzające krew. Zawarta w tych owocach narginina, wchodzi w interakcje z lekami powodując skutki uboczne.